Gamma Knife, stereotaktik yöntemleri kullanarak Cobalt 60 çekirdeklerinden yayılan gamma ışınlarını belli bir hedefe odaklayarak, çevredeki normal dokuları en az radyasyon dozuna maruz bırakacak şekilde hedefe etkili dozu tek seferde vermeye yarayan radyocerrahi cihazıdır. Sadece kafa içinde yer alan lezyonlar için uygulanabilir.
Radyoterapiden en önemli farkı tek seferde yüksek dozu normal dokuları koruyarak uygulayabilmesidir.
Gamma Knife radyocerrahi sayesinde birçok hastalıkta açık beyin ameliyatı ihtiyacı ortadan kalkmış, birçok hasta için güvenli ve etkin tedavi olanağı doğmuştur.
Radyocerrahi, ilk kez Karolinska Enstitüsünde, nöroşirürjiyen olan Lars Leksell tarafından 1951’de tanımlanmıştır. İlk tedavi 1968 yılında gerçekleştirilmiştir. Gelişen teknolojiye paralel olarak hem yazılım hem de teknik ilerlemelerle daha yaygın kullanılır hale gelmiştir. Kanıt düzeyi yükseldikçe de tüm dünyada tercih edilen bir tedavi yöntemi olmuştur.
Ülkemizde nöroradyocerrahinin geçmişi yaklaşık 20 yıla dayanmaktadır. Ülkemizdeki ikinci merkez 2004 yılında, Ankara’da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalında Prof. Dr. Aydın Paşaoğlu tarafından kurulmuştur. Bu merkezde kurulan model Gamma Knife Model C’dir. 2014 yılında Gamma Knife Perfexion kurulmuş ve merkez daha ileri teknoloji ile çalışmalarını sürdürmektedir. 2020 yılı itibariyle 9000’den fazla hasta başarıyla tedavi edilmiştir.
Gamma Knife,ın tüm dünyada ve ülkemizde belirli beyin hastalıklarında güvenli ve etkin bir tedavi methodu olduğu hem 1 milyondan fazla hasta örneğiyle hem de yayınlarla (15.000den fazla) net olarak ortaya konmuştur. Birçok hastalıkta cerrahi tedavinin yerini almış, yine birçok durumda da cerrahiye yardımcı yöntem olarak kabul edilmiştir.
Günümüze gelene kadar, ilerleyen teknolojiye paralel olarak Gamma Knife cihazları önemli gelişim ve değişim göstermiştir ama temel çalışma prensibi ve felsefe değişmemiştir.
Gamma Knife 0.1mm hata payıyla hedefe spesifik 3 boyutlu tedavi uygulaması sağlayabilmektedir. Doz ve ışınlanacak hedefin hacime göre tedavi süresi değişir.
Tedavi sonrası hastalar birkaç saat gözlenerek taburcu edilir.
İşlem lokal anestezi ile çerçeve takılması ve damar yolu açılması dışında herhangi bir cerrahi benzeri müdahale veya özel ilaç kullanımı gerektirmez.
Tedaviden sonra hastalarımız periyodik olarak MR ile takip altına alınır.
Gamma Knife Sistemi
Gamma Knife 5 ayrı üniteden oluşmaktadır.
Gamma Knife Tedavi Sisteminin Aşamaları
Gamma knife tedavisi hastanede yatış gerektirmeden poliklinik şartlarında ortalama 2-3 saat içinde tamamlanabilmektedir. Çerçeve takılmasıyla başlayıp, doz uygulamasıyla tamamlanan tedavi yöntemi aşağıdaki basamakları içerir.
Hangi Hastalıklarda Gamma Knife Radyocerrahi Uygulanabilir?
Kafa içinde yer alan, sinir sisteminde baskıya yol açmayan (kabaca 3-4cm’den küçük ) iyi ve kötü huylu çoğu tümöre
-Menengiom
-Vestıbuler / Trigeminal Schwannom
-Hipofiz Adenomu
-Kraniofarenjiom
-Metastaz
-Glial Tümörler
-Hemanjioblastom
-Kordoma
-Glomus Jugulare
Beyin Damar Hastalıkları
-Arteriovenöz Malformasyon
- Kavernom
-Kavernöz Sinus Hemanjiomu
Trigeminal Nevralji
Parkinson ve Tremor
Obsesif Kompulsif Bozukluk